Hoe wij met het naturisme in contact kwamen

tumblr_m7in62P7Kr1qfnl4go1_500

Hoe wij met het naturisme in contact kwamen

Wij wilden het naturisme wel eens gaan verkennen. Zou het iets voor ons zijn, vroegen wij ons af. Wij hadden al plannen voor een fietsvakantie van Maarssen naar Sylt (Duits Waddeneiland) en dat zou een goede gelegenheid zijn om een paar naturistencampings te gaan bezoeken.

Met tent, gasbrander, de Naturisme Wereldgids en de net aangeschafte ledenpassen van de NFN, de Nederlandse Federatie van Naturisten, gingen wij op weg. Stel je eens voor. 700 km fietsen om op een eiland te komen, niet veel anders dan Texel. Maar goed, wij gingen al fietsend, het naturisme avontuur tegemoet.

De eerste gelegenheid was de Naturistencamping Hooksiel in Wangerland. Dit ligt bij Willemshaven. Toen wij aankwamen regende het pijpenstelen. Bepaald geen gelegenheid om te zien en te ervaren wat het naturisme kan inhouden. De camping, direct aan zee gelegen, is meer bedoeld voor caravans en campers. Belangrijke activiteit daar is zeevissen. De volgende dag gingen wij via Bremerhaven op weg naar Dagebüll, om daar de boot te nemen naar Amrum, een Duits Waddeneiland en laatste stop voor het mondaine Sylt.

Op Amrum aangekomen gingen wij op zoek naar FKK-Zeltplatz Amrum. FKK, of FreiKörperKultur, is de Duitse aanduiding voor naturisme. De naturistencamping ligt in de duinen, en waar je waant in de verhalen van Thomas Mann over de familie Buddenbrooks. Je ziet daar families met hun grote bolderwagens vanaf de parkeerplaats komen vol met enorme piramidetenten om hun seizoenplaats in te richten. Ik had de roman Het raadsel van de Wadden van Erskine Childers bij mij. Het kon niet toepasselijker.

Hier beleefden wij het naturisme in al haar essentie. Bloot zijn op een natuurcamping. Autovrij en in de avond volstrekte stilte. Geen winkel, wel een bibliotheek. Dit laatste is typisch voor naturistencampings. Overal vind je ze. Het is gebruikelijk dat als jij je boek uit hebt, deze in de bibliotheek plaatst. Zo blijft de boekenvoorraad op peil. Sport is er in de vorm van volleybal. Nog een kenmerk van het naturisme is dat er geen privé douches zijn. Dit doe je samen. Wij zijn er een week gebleven om daarna verder te trekken naar Sylt.

Sylt is het Waddeneiland waar het Duitse naturisme in begin 20er jaren is ontstaan. Op het eiland is geen naturistencamping maar wel prachtige naaktstranden. Stranden met die karakteristieke grote rieten strandstoelen.

Op Sylt zijn we maar en paar dagen gebleven. De textielcamping daar was zo smerig dat we er niet wilden blijven. Met de boot zijn wij, via Helgoland naar Willemshaven gegaan. Daarvandaan met de trein naar huis. Het naturisme avontuur ten einde.

En hoe is het naturisme ons bevallen? Meer dan goed. In je blootje de tent uitkomen, zo rondlopen, de zon overal voelen is heerlijk. Naturisme is voor ons je vrij voelen op een manier zoals wij dat graag willen. Wij hebben geen bijzondere principiële motieven.

Vanaf toen hebben wij heel wat naturistencampings in Frankrijk, Corsica, België, Spanje en natuurlijk in Nederland bezocht. Het meeste in Frankrijk.

Om deze vorm van kamperen ook eens te proberen zou je kunnen gaan naar de Naturistencamping Loodsmansduin op Texel. Hier vragen ze niet naar de NFN-ledenpas. Deze camping is nog goedkoop ook. En … Texel is erg leuk!!