Naturisten vechten boete aan voor de rechtbank

bondi-beach-460_1213541c

 Naturisten vechten boete aan voor de rechtbank

Is Delftse Hout wel of niet geschikt als naaktstrand? Dat is volgens de advocaat van vijf naturisten de centrale vraag tijdens de rechtszaak over het verbod op naakt recreëren in het Delftse recreatiegebied.

Op het afgelegen strandje van de Delftse Hout werd vanaf 1984 naakt gerecreëerd. Maar sinds 18 april 2013 is er een verbod. Sindsdien wordt er streng gehandhaafd en zijn er veel boetes uitgedeeld. Twintig naturisten vechten dinsdag die bekeuringen aan voor de kantonrechter.

Volgens de advocaat van de naturisten voert de gemeente nu aan dat het strand niet geschikt is voor naaktrecreatie, maar is nooit uitgelegd waarom dat zo zou zijn. Bijna dertig jaar lang was het nooit een probleem. Enige reden voor het verbod zou de komst van een strandpaviljoen zijn.

Openbare seks
De officier van justitie stelt dat er een toename is van het aantal strafbare feiten. Ze heeft het over een homo-ontmoetingsplek, die voor andere badgasten aanstootgevend kan zijn. Daarbij gaat het om onzedelijke handelingen en schennis plegen: ‘Openbare seks leidt tot onveiligheids-gevoelens. Mensen willen dat daar wat aan gedaan wordt.’

Hoewel er geen verband is aangetoond tussen het naakt creëren en de strafbare feiten, is daarom ook in andere plaatsen als bijvoorbeeld Den Bosch een einde gemaakt aan het naakt recreëren. De Officier van Justitie benadrukt wel dat de naturisten zelf hier niet schuldig aan zijn: ‘Zij zijn niet uit op overlast.’

Strafbare feiten
Niet alleen de advocaat, ook de kantonrechter wil graag weten hoe het nu precies zit met die strafbare feiten. Volgens de naturisten hebben ze hier nooit wat van gemerkt. Maar volgens de officier van justitie zijn er zes strafbare feiten gepleegd afgelopen jaar.

Op de vraag waar dat dan precies is gebeurt, luidt het antwoord: ‘In de bosjes.’ Volgens één van de naturisten heeft hij informatie opgevraagd bij de politie zelf. Die maakt melding van 13 incidenten, die zich allemaal op minimaal een afstand van 500 meter van het naaktstrand zouden hebben plaatsgevonden.

Tijdens het slotwoord benadrukken de naturisten dat er overdag nooit iets gebeurd op het strand. Eén van hen toont nog enkele foto’s die zijn genomen tijdens het verbaliseren. Het strand is nagenoeg leeg. ‘Er is niemand die aanstoot kan nemen aan het naakt recreëeren.’