Franse boekverkopers poseren naakt uit protest tegen censuur

Naked-French-booksellers-0061

Naakt onder de jeugd bespreekbaar maken: dat was de opzet van het recent verschenen kinderboek van de Franse auteurs Claire Franek en Marc Daniau. Een Franse politicus sprak schande van het boek en riep op tot censuur. Franse boekhandelaren reageerden op gepaste wijze, meldt The Guardian.

Door naakt te poseren. Het is een reactie op uitlatingen van de Franse politicus Jean-François Copé. Hij sprak eerder deze maand schande van het kinderboek Tous à Poil (allen naakt) en verklaarde dat zijn bloed, bij het doorbladeren van het boek, ‘hem in de aderen stolde’.

 

In het boek doen onder andere een politieagent en een schoolleraar hun kleren uit voordat ze de zee in stappen. Copé ziet daarmee hun autoriteit tenietgedaan worden.

Tegen de schaamte

De auteurs bedoelden het anders: zij wilden met het boek de schaamte voor naaktheid benoemen, bestrijden. ‘Met dit boek’, schreven de auteurs volgens The Guardian, ‘hebben we besloten om ongegeneerd naar naaktheid te kijken.’

Ondanks de klachten van Copé krijgen de auteurs genoeg bijval. Van Franse consumenten, die het boek sinds de klachten van Copé massaal zijn gaan kopen waardoor het nu is terug te vinden in de Franse bestsellerlijsten.

De auteurs kregen dus ook bijval van Franse boekhandelaren. Zij besloten uit de kleren te gaan, ‘contre la censure’, en uit solidariteit met de kinderboekenschrijvers en om projecten te steunen die ‘een debat aanzwengelen, ons aan het denken zetten, onze horizon verbreden’:

 

“Geen enkel boek mag het slachtoffer worden van intolerantie. Het stelt burgers in staat om met een geïnformeerde blik naar onze samenleving en de wereld van morgen te kijken”.

 
Geplaatst in:
 

Nieuws

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *